PROBLEMI SA VIDOM

Procjenjuje se da na svakih 10 osoba, 4 do 6 osoba slabije vidi. Uzmemo li u obzir da 90% informacija koje primamo iz vanjskog svijeta dobivamo kroz naše oči i da o tome ovisi kvaliteta našeg života, nerazumno bi bilo ne pobrinuti se za vid! Najčešći problemi s vidom koji se uspješno rješavaju s naočalnim lećama su:

KRATKOVIDNOST- MYOPIA

Miopija je problem vida uzrokovana "predugim" okom, što znači da je udaljenost između rožnice i mrežnice prevelika. U takvim slučajevima slika se formira ispred mrežnice što znači da miopi imaju problema s gledanjem predmeta u daljini, zbog čega kratkovidni „žmire“ pokušavajući dobiti oštru sliku predmeta. Znak kratkovidnosti je, dakle, nemogućnost jasnog gledanja udaljenih predmeta kao što je TV, kino ekran, ploča u učionici ili objekti ispred automobila pri vožnji. Kratkovidnost pogađa ljude između 6 i 40 godina. Nakon 45. godine kratkovidnost se smanjuje, odnosno vid se poboljšava. Miopija može biti korigirana različitim lećama npr. lećama koje su tanje u centru, a deblje na rubovima. Ove leće se također nazivaju negativne ili konkavne leće. Dizajnirane su tako da pomaknu fokus slike na mrežnicu i tako osiguraju pravilan vid.

DALEKOVIDNOST- HYPEROPIA

Uzrok hiperopije je uglavnom "kratko oko", što znači da udaljenost između rožnice i mrežnice nije dovoljno velika. U takvim slučajevima slika se formira iza mrežnice. To znači da hiperopi bolje vide udaljene predmete nego one bliže. Jasan vid se može postići koristeći prisilnu akomodaciju što je dugoročno zamorno. Ovaj problem često je praćen osjećajem napetog, umornog oka. Hiperopija se korigira koristeći konvergentne leće (tanje na rubu i deblje u centru). Ove leće poznate su i kao pozitivne ili konveksne. Dizajnirane su da pomaknu sliku na mrežnicu i poboljšaju vid na blizu. Što je hiperopija veća, leće su teže i deblje u centru.

STARAČKA DALEKOVIDNOST- PRESBYOPIA

Prezbiopija ili tzv. staračka dalekovidnost je prirodna promjena vida koja se događa svima s godinama. Tijekom vremena očna leća gubi elastičnost. Efekt ove promjene generalno se može osjetiti već oko 40. godine, oko više ne može korektno fokusirati predmete koji su bliže. S godinama primjećujemo da nam "ruke postaju sve kraće" i da tekst koji čitamo sve više udaljujemo od očiju kako bismo jasnije vidjeli. Proces slabljenja akomodacije oka traje do 60. godine života, kada će, ukoliko je vid ranije bio normalan, biti dovoljne naočale +3,0 dioptrije. Takva jačina naočala ostat će, u pravilu, do kraja života, ne dođe li do drugih bolesti starije dobi koje mogu narušiti vidnu oštrinu: siva mrena, staračko propadanje područja žute pjege, kao najčešće bolesti.

ASTIGMATIZAM

Astigmatizam je problem s vidom uglavno uzrokovan "nepravilnom zakrivljenošću rožnice", npr. rožnica je ovalnog oblika umjesto kružnog. Osobe s astigmatizmom imaju neprecizan vid na blizu i daljinu. Njihov periferni vid je nejasan i ne mogu jasno raspoznavati određene oblike i detalje ili jasno vidjeti kontrast između horizontalnih, vertikalnih i zaobljenih linija. Astigmatizam može biti kombiniran s drugim problemima vida kao što su kratkovidnost (miopija), dalekovidnost (hiperopija) ili staračka dalekovidnost (prezbiopija). Astigmatizam je uobičajen kod djece i može imati negativan utjecaj na uspjeh u školi obzirom da uzrokuje zabunu između slova i brojki. Astigmatizam se korigira pomoću cilindričnih leća (zaobljenošću leća i promjenljivom debljinom na rubovima). Ove leće dizajnirane su tako da kompenziraju defekt rožnice i korigiraju osi astigmatizma. Što je astigmatizam veći, razlika u debljini leće na rubovima je veća.